PARYSKIE ŻEBERKA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne i aromatyczne danie nawet na niedzielny obiad.

Składniki:


  • 2 paski żeberek wieprzowych
    2 łyżki oleju do smażenia
    mąka do zagęszczenia sosu

    MARYNATA

    2 łyżki oleju smakowego- czosnek bazylia,oregano
    2 łyżki musztardy francuskiej
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżka posiekanych listków bazylii i oregano
    1 łyżka miodu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    sól,pieprz świeżo mielony do smaku.

Paryskie żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić na mniejsze kawałki.Czosnek pokroić w większą kostkę,zioła posiekać.
  • paryskie żeberka 2.
    Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki,doprawić do smaku solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • paryskie żeberka 3. Każdy kawałek żeberek posmarować dokładnie marynatą,ułożyć w szczelnie zamkniętym pojemniku i wstawić na minimum 3 godz. do lodówki.
  • paryskie żeberka 4. Na patelni rozgrzać olej,opiec na rumiano z dwóch stron za marynowane żeberka podlewając podczas opiekania niewielkimi ilościami gorącej wody.
  • paryskie żeberka 5.
    Całość zalać gorącą wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Na koniec sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie,zagotować.
  • paryskie żeberka 6.
    Podawać z ziemniakami z wody,kaszą gryczaną,ewentualnie z kluskami śląskimi.Jako dodatek doskonale smakują ogórki kiszone lub małosolne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy