Paryskie żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić na mniejsze kawałki.Czosnek pokroić w większą kostkę,zioła posiekać.
2.
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki,doprawić do smaku solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.
3. Każdy kawałek żeberek posmarować dokładnie marynatą,ułożyć w szczelnie zamkniętym pojemniku i wstawić na minimum 3 godz. do lodówki.
4. Na patelni rozgrzać olej,opiec na rumiano z dwóch stron za marynowane żeberka podlewając podczas opiekania niewielkimi ilościami gorącej wody.
5.
Całość zalać gorącą wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Na koniec sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie,zagotować.
6.
Podawać z ziemniakami z wody,kaszą gryczaną,ewentualnie z kluskami śląskimi.Jako dodatek doskonale smakują ogórki kiszone lub małosolne.
Komentarze