To moja pierwsza taka piękna domowa wędlina.Postanowiłam, że będę robić ją częściej. Lubię paprykę, dlatego zdecydowałam się na taki smak. Domownikom posmakowała.
Składniki:
- 1,5 kg. schabu bez kości
- 1,5 l. wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 goździków
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka soli zmiękczającej
- 5 listków laurowych
Paprykowy schab na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć.
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać ziele angielskie, goździki, zgnieciony przez praskę czosnek, pieprz, sól i liście laurowe. Zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Mięso umieścić w misce i zalać zalewą. Wstawić do lodówki na 3 noce.
2.Zalewę wylać. Mięso natrzeć papryką, delikatą, solą a następnie wysmarować oliwą pędzelkiem. Schab umieścić w rękawie. Wstawić do piekarnika na ok 1,5 h./180 stopni.
Komentarze