Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut. Pokroić w kostkę cukinie i papryki.
2.Cebule poszatkować w pół piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać cukinie i paprykę. Przesmażać kilka minut.
3.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb.
4.W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać do wyparzonych słoików. Pasteryzować w piekarniku w temperaturze 100 stopni C przez 15-20 minut.
Porady
Nie gotować kukurydzy dłużej niż zalecane gdyż stanie się twarda.
Komentarze