Młode ziemniaki pod serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Syte i bardzo smaczne danie. Najlepiej smakuje z młodych ziemniaczków...

  • 60 min

Składniki:

  • - ok. 10 średniej wielkości ziemniaków (młode oskrobane, starsze obrane)
    - ok. 100 g sera startego
    - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
    - 1 łyżeczka czosnku mielonego
    - ok. 5 łyżek masła
    - 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
    - majeranek, tymianek, sól i pieprz do oprószenia

Młode ziemniaki pod serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki przekrawamy w cienkie plasterki, ale nie do końca (mają powstać "grzebyczki"). Układamy w naczyniu żaroodpornym, pokrywamy masłem, oprószamy przyprawami i zapiekamy ok. 1 h w 180 st. C. 10 min przed końcem pieczenia, kiedy ziemniaki będą już lekko chrupiące - posypać serem i odczekać, aż się rozpuści. Podawać z ulubioną surówką i dipem...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy