Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem to pomysł proste, dość szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne danie! Soczyste filety z kurczaka z aromatyczną, lekko ostra pasta paprykową i chrupiące marchewki z makiem smakują rewelacyjnie!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na marchewkę z makiem:
    ◦3-4 marchewki
    ◦2 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 łyżka masła
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka maku
    ◦1 łyżka wędzonej mielonej papryki
    ◦2 łyżki czerwonego octu winnego
    ◦3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Składniki na pastę z pieczonej papryki:
    ◦300 g czerwonej papryki
    ◦1 ząbek czosnku
    ◦1 cebula
    ◦¼ łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
    ◦oliwa z oliwek

    Składniki na roladki z kurczaka:
    ◦2 filety z kurczaka
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦300 ml buliony warzywnego
    ◦1 liść laurowy
    ◦3 ziela angielskie
    ◦1-2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Pasty

Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem 1. Przygotowanie marchewki z makiem:
    Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, dodajemy mak i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy. Wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki


  • Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem 2. Przygotowanie pasty z pieczonej papryki:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, dodajemy do papryki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut. Skórka papryki powinna ściemnieć. Po tym czasie gorące warzywa przekładamy do dużego słoika albo miski. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu z papryki łatwo zejdzie skórka.

    Obraną paprykę i pozostałe warzywa przekładamy do miski dodajemy odrobinę oliwy, zielony pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie innymi ulubionymi ziołami). Miksujemy na gładką pastę.
  • Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem 3. Przygotowanie roladek z kurczaka:
    Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na pół. Rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i pieprzem i smarujemy pastą z pieczonej papryki. Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy roladki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy/gotujemy ok. 20-25 minut.
    Paprykowe roladki z kurczaka podajemy z marchewką z makiem i np. ulubioną sałatką

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować