Paprykowe placuszki z kurczaka

4.49 (186 ocen)

  • 15 min

Dziś zapraszam na poznanie prostego sposobu na siekane placuszki z kurczaka z dodatkiem czerwonej papryki. Placuszki są błyskawiczne w przygotowaniu i mogą stanowić świetną przekąskę podawaną z ulubionym sosem lub być pożywnym i smakowitym dodatkiem do obiadu.

  • 15 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 1 papryka czerwona
    - 1 jajko
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 2 łyżki bułki tartej
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 1 łyżeczka oregano
    - szczypta pieprzu cayenne
    - sól i pieprz do smaku
    - olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Paprykowe placuszki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kurczaka i paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski i dodajemy obie mąki, bułkę tartą, jajko, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz (czarny oraz cayenne) i dokładnie mieszamy.
  • 2 2. Z powstałej masy formujemy w dłoniach niewielkiej wielkości kule, które delikatnie spłaszczamy.


  • 3 3. Uformowane placuszki przekładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor. Życzę smacznego! :D

Porady

* placuszki możemy dodatkowo obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne. * po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi sosami lub serwujemy jako białkowy dodatek do obiadu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować