Paprykowe klopsiki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Delikatne klopsiki z drobiowego mięsa mielonego z nutą papryki w sosie pieczarkowym podane z kuskusem podbiły moje serce.

  • 50 min

Składniki:

  • - mięso mielone drobiowe - 500 g
    - papryka czerwona - 1 duża szt
    - zmielone płatki owsiane - 4 łyżki
    - jajko - 2 szt
    - pieczarki - 6 szt
    - cebula - 1 szt
    - jogurt naturalny - 1 mały kubek
    - bulion drobiowy - 1,5 l
    - mąka kukurydziana - 3 płaskie łyżeczki
    - czosnek - 1 duży ząbek
    - olej - 2 łyżeczki
    - sól, pieprz, słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Jajko

Paprykowe klopsiki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p5vfg0 1. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo, przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmiksowaną paprykę, płatki owsiane, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy.
  • image-11q9ykb 2. Z jednolitej masy formujemy klopsiki. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki, cebulę i całość podsmażamy.
  • image-06m07uy 3. Do podsmażonych warzyw wkładamy klopsiki i zalewamy bulionem. Całość przykrywamy i dusimy ok 20 minut.
  • image-24y06ke 4. Pod koniec duszenia dodajemy jogurt naturalny i mąkę aby zagęścić powstały sos. Sos można doprawić solą i pieprzem. Smacznego:)

Porady

Zamiast płatków owsianych do zagęszczenia mięsnej masy można dodać uprzednio namoczoną w wodzie bądź mleku bułkę. Do zabielenia sosu można użyć śmietany 18% zamiast jogurtu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować