Tak upieczone mięso jest bardzo pikantne. Słodka kukurydza lekko przełamuje tą ostrość. Danie można podać z dowolnym dodatkiem, ja podałam z kopytkami.
2 godz. 30 min
Składniki:
4 golonka z indyka
1 puszka kukurydzy
olej
4 łyżeczki papryki mielonej ostrej
sól do smaku
Paprykowe golonka indycze z piekarnika z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy olejem, solą i papryką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
2.Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy olejem i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny. W trakcie pieczenia mięso często polewamy sosem, który nam się tworzy podczas pieczenia. Dzięki temu mięso będzie soczyste.
3.Na pół godziny przed zakończeniem pieczenia do mięsa dodajemy odsączoną kukurydzę.
4.Podajemy z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z kopytkami.
Komentarze