Paprykowo – warzywna zupa krem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealna na zimowe dni!

  • 50 min

Składniki:

  • 4 czerwone papryki, drobno pokrojone
    3 pomidory
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 por
    1 mały ziemniak
    3 ząbki czosnku
    1500 ml bulionu drobiowego
    3 łyżki śmietany do zup
    1 płaska łyżeczka mielonej papryki
    1 łyżka klarowanego masła lub oleju
    Sól, pieprz
    Natka pietruszki lub świeża bazylia – wedle upodobań
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Paprykowo – warzywna zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki pokroić w kostkę razem z obranym ziemniakiem, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Pora posiekać w talarki. Podsmażyć razem na patelni, na jednej łyżce masła, do zeszklenia cebuli. Obraną pietruszkę i marchewki pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować ok. 15 minut, dołożyć warzywa z patelni. Ponownie doprowadzić do wrzenia i na niewielkim ogniu gotować razem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Po tym czasie gorącą zupę zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Podawać posypane natką pietruszki.

Porady

gdyby zupa okazała się za rzadka można dodać do niej niewielką ilość mąki, rozmieszaną uprzednio ze śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować