Paprykowo – warzywna zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki pokroić w kostkę razem z obranym ziemniakiem, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Pora posiekać w talarki. Podsmażyć razem na patelni, na jednej łyżce masła, do zeszklenia cebuli. Obraną pietruszkę i marchewki pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować ok. 15 minut, dołożyć warzywa z patelni. Ponownie doprowadzić do wrzenia i na niewielkim ogniu gotować razem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Po tym czasie gorącą zupę zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Podawać posypane natką pietruszki.
Porady
gdyby zupa okazała się za rzadka można dodać do niej niewielką ilość mąki, rozmieszaną uprzednio ze śmietaną.
Komentarze