Paprykowo - pieczarkowa potrawka z kurczaka

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

Doskonałe danie jednogarnkowe, jeszcze smaczniejsze na drugi dzień. Sprawdzi się jako gorące danie na każdej imprezie ;-)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    50 dag małych pieczarek
    1 szkl. kwaśnej śmietany
    duża cebula
    2 marynowane papryki
    łyżeczka przecieru pomidorowego
    łyżka ketchupu
    sól, pieprz
    szczypta papryki ostrej
    płaska łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta pieprzu cayenne
    przyprawa do kurczaka
    mąka do panierowania
    3/4 szkl. rosołu lub wody
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Paprykowo - pieczarkowa potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i mąką. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i kurczaka. Zasmażamy. Cebula ma się dalikatnie zeszkić.
  • 2. Mięso przekładamy do garnka, podlewamy rosołem lub wodą i dusimy 10 minut. Dodajemy koncentrat, ketchup, całe pieczarki (jeżeli są zbyt duże to kroimy na pół lub na cztery), drobno pokrojoną paprykę. Doprawiamy do smaku papryką ostrą, słodką i pieprzem cayenne. Dusimy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Papryka Pieczarki Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować