Papryka z marchewką i pieczarkami na ciepło

4.5 (175 ocen)

Warzywa na ciepło w formie potrawki. Świetnie uzupełnią obiad. Smakują także samodzielnie, podane np. z ciemnym pieczywem, ryżem lub kaszą. Prosty i smaczny warzywniak na talerzu.

Składniki:

  • 2 duże zielone papryki (2 x 200 g)
    2 większe marchewki (2 x 150 g)
    150 g pieczarek
    2 małe białe cebule (2 x 50 g)
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka czubrycy suszonej
    2 łyżeczki curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Curry Sałatki Sok Przystawki Potrawka

Papryka z marchewką i pieczarkami na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka z marchewką i pieczarkami na ciepło 1. Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, czubrycę i curry. Podgrzewać, aż cebula będzie szklista.
  • Papryka z marchewką i pieczarkami na ciepło 2. Marchewki obrać, pokroić w niedużą kostkę, podobnie pozbawione nasion papryki, oczyszczone pieczarki – w cząstki. Rozdrobnione składniki dołożyć do zawartości garnka, wymieszać i całość dusić 10 min. Po tym czasie dodać koncentrat oraz wlać sok z cytryny. Składniki dusić kolejne 10 min, co jakiś czas mieszając. Gotową potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Porady

Do przygotowania potrawy użyłam czubrycy w formie gotowej mieszanki ziołowej o następującym składzie - cząber górski 40%, oregano, lubczyk, czosnek, natka pietruszki (w różnych proporcjach).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować