5 czerwonych papryk
Około kg mięsa z indyka
Fix do spaghetti bolognese
200 ml wody
Słodka sproszkowana papryka pełna łyżka
Oregano
Sos sojowy
2 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego
Ser żółty
Papryka z bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyłam, odcięłam czubki, wydrążyłam. Umyte i osuszone mięso zmieliłam razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzałam 2 łyzki oleju i smażyłam mięso, fix rozmieszałam w garnuszku z wodą ( 200ml) i papryką w proszku . Do podsmażonego mięsa wlałam mieszankę. Dusiłam około 10 minut, do uzyskania dość gęstego farszu. Doprawiłam w trakcie smażenia do smaku, sosem sojowym i oregano.Nastepnie gotowym mięskiem faszerowałam papryki, na wierzch każdej położyłam plasterki sera żółtego, posypałam jeszcze suszonym oregano, nakryłam czubkami z papryki. Do blaszki do pieczenia nalałam 2 łyżki oleju, i poukładałam napełnione papryki. Wstawiłam do nagrzanego do 160 st. C piekarnika . Piekłam 30 minut. Po tym czasie papryka jest miekka i chrupiąca
Komentarze