Papryka w kapturkach faszerowana grzybami leśnymi i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć. Grzyby oczyścić, opłukać i dość grubo pokroić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać grzyby i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Smażyć do czasu odparowania płynów.
W misce wymieszać kaszę z grzybami i z 4 łyżeczkami sera. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
2.Paprykę umyć, odciąć wierzch i oczyścić z nasion. Środek lekko oprószyć solą. Każdą paprykę napełnić farszem i posypać po wierzchu pozostałym serem. Papryki ułożyć w naczyniu do pieczenia (wierzchnie części pieczemy obok, nie przykrywamy nimi papryki) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut.
Komentarze