Papryka w kapturkach faszerowana grzybami leśnymi i kaszą jaglaną

4.98 (176 ocen)

  • 60 min

Piękny, smaczny i kolorowy obiad pachnący jesienią.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki,
    100 g kaszy jaglanej,
    około 200 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki),
    1 duża cebula,
    1 ząbek czosnku,
    8 łyżeczek startego żółtego sera,
    sól,
    pieprz,
    słodka i ostra papryka w proszku,
    masło do smażenia (opcjonalnie olej)
Wystaw ocenę:

4.98 (176 ocen)

Papryka w kapturkach faszerowana grzybami leśnymi i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć. Grzyby oczyścić, opłukać i dość grubo pokroić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać grzyby i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Smażyć do czasu odparowania płynów.
    W misce wymieszać kaszę z grzybami i z 4 łyżeczkami sera. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
  • 2. Paprykę umyć, odciąć wierzch i oczyścić z nasion. Środek lekko oprószyć solą. Każdą paprykę napełnić farszem i posypać po wierzchu pozostałym serem. Papryki ułożyć w naczyniu do pieczenia (wierzchnie części pieczemy obok, nie przykrywamy nimi papryki) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza jaglana Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować