Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam takie o to pieczone papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto. Lekko pikantny farsz sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Polecam.
1 godz. 40 min
Składniki:
3 czerwone papryki
10 dag ryżu basmati
1 mała cebula
pół puszki kukurydzy
pół łyżeczki suszonego koperku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cząber suszony według uznania
papryka ostra mielona według uznania
dodatkowo:
2 łyżki oleju
1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )
Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ( najlepiej taki w woreczku ) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączamy z wody ( wyjmujemy z woreczka ).
2.Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
3.Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.
4.Ryż mieszamy z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.
5.Papryki myjemy i osuszamy, następnie ścinamy wierzchy i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych.
6.Do wydrążonych papryk nakładamy farsz ryżowy lekko ubijając, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i odrobiną gorącej wody, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.
7.Gdy papryki będą miękkie układamy na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści.
Komentarze