Papryka faszerowana ryżem, szpinakiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i lekko ostudzić.Następnie połączyć z rozdrobnionym tuńczykiem.
2.Pół cebuli drobno posiekać ,podsmażyć na łyżce masła razem z kolorową papryką pokrojoną w kostkę.Dodać rozmrożony szpinak,3 ząbki drobno posiekanego czosnku oraz bazylię.Przyprawić do smaku i smażyć około 5 minut.
3.Szpinak połączyć z ryżem.Doprawić do smaku.
4.Paprykę umyć,przekroić na pół,oczyścić,Dokładnie natłuścić z każdej strony,Oprószyć środki solą i pieprzem.Posypać drobno posiekanym pozostałym czosnkiem.
5.Przygotowany farszem napełnić paprykę.Przełożyć do żaroodpornego naczynia.Skropić olejem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 50 minut.
6.Pozostałą cebulę pokroić w piórka .Lekko podsmażyć na łyżce masła . 10 minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grillowania a na wierzch papryk rozłożyć cebulę.
Komentarze