papryka faszerowana – pycha

0 (0 ocen)

  • 1 min

Paprykę faszerowaną jadłam juz wiele razy, ale dziś poraz pierwszy zrobiłam ją sama i wiem na pewno, że na stałe zagości w jadłospisie mojej rodziny. Jest pyszna, aromatyczna i powala na kolana.

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 szt papryki czerwona, żółta, zielona – jaką lubicie
    250g mięsa mielonego z indyka
    2-3 ząbki czosnku
    czerwona cebula
    natka pietruszki – dużo
    3/4 torebki ryżu – ja wybrałam dziki, ale użyjcie jaki lubicie
    150g sera feta
    1 łyżeczka suszonego oregano
    sól
    pieprz kolorowy mielony
    3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana – pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy 5 minut krócej niż podane jest na opakowaniu. Studzimy. Mięso mielone wkładamy do miski doprawiamy suszonym oregano i kolorowym pieprzem, następnie dodajemy do niego drobno posiekaną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, ryż oraz rozdrobniony ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy, jak jest za mało słone doprawiamy.

    Papryki dokładnie myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Każdą paprykę doprawiamy od środka zmielonym pieprzem, solą i oregano. Tak przygotowane nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Przykrywamy każdą paprykę wcześniej odcięta górą. Wstawiamy papryki do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwa z oliwek. Pieczemy 40-45 minut – 180 stopni (termoobieg).

Porady

Do takiej upieczonej papryki wspaniale pasuje sos z oliwkami i czosnkiem – bierzemy gęsty jogurt – 150g – wciskamy w niego ząbek czosnku i dodajemy drobno posiekane czarne oliwki, i trochę natki pietruszki, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy aby sos się przegryzł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować