Należy pamiętać o pułapce jaką zastawiania na nas quinoa ( podobnie jak kasza jaglana) czyli musimy pamiętać o dokładnym przepłukaniu jej zanim zaczniemy z nią pracować.
Składniki:
1 czerwona papryka
1/2 zielonej papryki
100 g cukinii
3 suszone pomidory ( nie z oleju)
2 rzodkiewki
1 ząbek czosnku
2 łyżki ketchupu pikantnego
150 g ugotowanej komosy ryżowej
Sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżki oleju
Papryka faszerowana komosą ryżową, cukinią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Komosę ugotować do miękkości. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Pomidory również pokroić drobno. Sprawione rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i lekko zeszklić. Wrzucić cukinię oraz rzodkiewkę.
2.Dusić do miękkości. Dodać posiekane pomidory i dusić jeszcze 4-5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprze, papryką i tymiankiem. Dodać ketchup. Wymieszać zdjąć z ognia. Dodać komosę i wymieszać.
3.Farsz przełożyć do papryk. Z czerwonej odciąć „kapelusik” nałożyć farsz, przykryć . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 40-45 minut. Smacznego!
Komentarze