Papryka faszerowana kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smacznie i zdrowo z kasza jaglaną

  • 30 min

Składniki:

  • 5 małych równych papryk
    1 szkl kaszy jaglanej
    1 łyżka suszonych pomidorów
    300 g mięsa (łopatka)
    duża garść posiekanej kolorowej papryki
    4 ząbki czosnku
    pół cebuli
    szczypta oregano
    szczypta majeranku
    sól
    pieprz
    2 jajka
    tłuszcz do smażenia

    na sos
    dwie łyżki posiekanej papryki
    2 łyżki koncentratu
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    200 ml śmietany
    1 łyżeczka mąki
    pół szkl wody
    szczypta oregano
    szczypta bazylii
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w dwu szklankach wody z dodatkiem soli i z suszonymi pomidorami. Pozostawić pod przykryciem.
    Paprykę oczyścić i wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając kapelusiki do przykrycia. Mięso pokroić drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso do smażenia, dodać paprykę drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony na plasterki oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć ok 10 min.
    Kaszę wyłożyć do miski, dodać podsmażone mięso, przyprawy do smaku i jajka. Dobrze wymieszać.
    Nadziewać paprykę i przykryć kapelusikami. Ustawić papryki w naczyniu żaroodpornym lub brytwance, podlać na dno troszkę oleju, paprykę również skropić oliwą, podlać wodą. Brytwankę okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 - 50 min.. w temp 200 st.

    Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem.

    Paprykę podawać z sosem. Przyozdobić natką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować