PAPRYKA A LA GOŁĄBKI

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Papryka nadziewana farszem do tradycyjnych gołąbków wzbogacona smakiem i aromatem pieczarek i suszonych pomidorów.

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - papryka (w miarę równej wielkości): 1.5 kilograma
    - mięso mielone wieprzowo-wołowe: 1 kilogram
    - ryż: 30 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - suszone pomidory: 20 dekagramów
    - pomidory w puszce, krojone: 1 opakowanie
    - czosnek w ząbkach: 3 sztuki
    - olej: 3 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka a la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować 5 minut krócej niż w przepisie. Gorący dodać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Cebulę i pieczarki pokroić, lekko posolić i zeszklić na oleju, dodać do farszu, dodać też pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
  • Papryka a la gołąbki 2. Papryki umyć. Z każdej odkroić górną część i usunąć pestki ze środka. Nadziewać paprykę przygotowanym farszem, przykryć odciętą górą i układać w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Pomidory zmiksować, dodać roztarty czosnek doprawić solą i pieprzem. Takim sosem zalać paprykę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

    Początkowo piec pod przykryciem, po pół godziny odkryć i zapiekać kolejne pół godziny bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować