Papryka nadziewana kaszą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy na małe kawałki i przyprawiamy do smaku. Następnie kroimy cebulę oraz czosnek, marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach.
2.Na oliwie podsmażamy kurczaka i cebulkę. Gdy się zarumienią dodajemy marchewkę, czosnek i kukurydzę smażymy z 5 minut.
3.Dolewamy 1,5 szklanki wody, solimy i czekamy aż się zagotuje. Wyłączamy palnik, dosypujemy kaszę kuskus i czekamy 5 minut pod przykryciem. W tym czasie odcinamy górę papryki i wydrążamy środek.
4.Nadziewamy papryki farszem, przykrywamy je wcześniej odciętym kawałkiem papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem, zamykamy naczynie i wstawiamy do uprzednio nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 45 minut aż papryka będzie miękka.
5.Rozgrzewamy masło, podsypujemy mąką i robimy zasmażkę. Dolewamy bulion z naczynia, doprawiamy i zagotowujemy. Tak przyrządzonym sosem podlewamy paprykę na talerzu i podajemy :)
Komentarze