Papryka marynowana na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. paprykę oczyszczamy,kroimy na kawałki i wrzucamy do gotującej się wody na 15 minut,bez chili
2.gorącą nakładamy do słoików.,
3.potem dodajemy resztę składników-na litrowy słoik-
10 ziaren ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu,10 ziaren gozdzików,
1/2 łyżeczki gorczycy,1 papryczka chili
4 zalewa
5 szklanek wody
1 szklanka octu
3 łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
5 zalewę gotujemy,gorącą wlewamy do słoików.Nie pasteryzujemy.
Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem na 30 minut.
Porady
Jeśli nie lubimy tak ostrych smaków,zamiast chili możemy dodac po 2 ząbki czosnku na litrowy słoik,wtedy papryka jest łagodniejsza.
Komentarze