Papryczki w oleju nadziewane serkiem

4.29 (230 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 83 godz. 20 min

Papryczki nie tylko ładnie wyglądają, ale również zachwycają swoim smakiem. Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka oraz zwykła domowa przekąska. Świetnie smakują w wersji solo oraz ze świeżym pieczywem. Gotowe papryczki można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele lepsze i dużo tańsze.

  • 83 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 papryczek czereśniowych
    150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta)
    Zalewa:
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka oregano
    300 ml oleju rzepakowego
    2 łyżki octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.29 (230 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Papryczki w oleju nadziewane serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki poucinać od góry.
    Ze środka dokładnie usunąć nasiona i umyte przełożyć do garnka z wodą oraz octem.
    Gotować kilka minut (od momentu zagotowania się wody).
  • 2. Odcedzone i ostudzone papryczki nadziać serkiem i ułożyć w słoiku - z obranym czosnkiem i oregano.
    Całość zalać gorącym olejem, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum kilka dni.

Porady

Najlepiej jak serek ma intensywny smak. Radzę, aby samemu go doprawić i lekko przesolić, gdyż zbyt mało solony serek w połączeniu z olejem i papryką będzie mdły. Można też użyć większych papryczek chilli. Wtedy należy przygotować więcej nadzienia i zalewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować