Papardelle z pieczarkami, indykiem i okrą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Makaron w śmietanowym sosie na bazie pieczarek i indyka

  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z indyka: 1 sztuka
    - pieczarki: 100 gramów
    - okra: 6 sztuk
    - seler naciowy łodyga: 2 sztuki
    - czosnek zabek: 3 sztuki
    - papardelle: 200 gramów
    - śmietana: 150 gramów
    - mascarpone: 2 łyżki
    - ocet: 5 łyżek
    - białe wytrawne wino: 0.33 szklanki
    - papryczka chilli: 0.5 sztuki
    - bazylia świeża posiekana: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papardelle z pieczarkami, indykiem i okrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrę umyj, odkrój ogonki, pokrój na grube kawałki, oprósz lekko solą i zalej octem. Odstaw na około godzinę.
  • 2. Pierś z indyka umyj i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż indyka przez ok. 10-15 min.
  • 3. Na oddzielnej patelni smaż pokrojony w kostkę seler naciowy oraz czosnek. Dodaj pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Smaż przez kilka minut. Zalej winem, dodaj okrę (wcześniej odsącz ją z zalewy octowej) i gotuj przez kolejne kilka minut.
  • 4. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
  • 5. Sos warzywny dodaj do indyka, wymieszaj. Do sosu dodaj śmietanę i mascarpone, gotuj jeszcze przez ok. minutę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • 6. Podawaj makaron polany sosem. Danie posyp posiekaną papryczką chilli oraz bazylią. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować