Pałki miodowo ketchupowe

4.99 (159 ocen)

Pałki kurczaka w słodko kwaśnej marynacie. Idealne do ryżu. Soczyste i miękkie mięsko, które zachwyci każdego.

Składniki:

  • 8 pałek (podudzi) kurczaka
    3 duże ząbki czosnku
    3-4 łyżki miodu płynnego
    3-4 łyżki ketchupu pikantnego dobrej jakości
    przyprawa do kurczaka lub uniwersalna
    pieprz
    sól
    słodka papryka w proszku ok 1 łyżeczki
    pół łyżeczki ziół do drobiu
Wystaw ocenę:

4.99 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pałki miodowo ketchupowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przyprawami i ziołami, skropić olejem i wstawić do lodówki na ok 4 godziny. Miód wymieszać z ketchupem, dodać paprykę w proszku. Mięso wymieszać z marynatą miodowo ketchupową.
  • Pałki miodowo ketchupowe 2. W naczyniu do zapiekania ułożyć na przemian pałki kurczaka, pokrojony czosnek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 50-60 min. (zależy od piekarnika) aż mięso się przyrumieni. Podawać z ryżem.

Porady

Powstały sos z pieczenia możemy zagęścić 1 łyżką mąki i polać nim mięso przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować