Pałki z kurczaka pieczone w winie z migdałami i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Warto je przygotować.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka,
    4 łyżki oleju,
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
    1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
    1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
    1 łyżeczka czosnku granulowanego,
    1/2 łyżki pieprzu,
    1 łyżeczka soli,
    2 łyżki płatków migdałowych,
    2 łyżki ziaren słonecznika łuskanego,
    1 łyżka masła.

Pałki z kurczaka pieczone w winie z migdałami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej mieszamy z winem i przyprawami. Dodajemy płatki migdałowe oraz słonecznik. Mieszamy. Do marynaty wkładamy podudzia. Nacieramy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
  • 2. Mięso razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układamy kawałki masła. Naczynie przykrywamy. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewamy wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy