Pałki w sosie pomidorowo bazyliowo czosnkowym i brukselka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Brukselka w towarzystwie pałek z kurczaka i ziemniaczków

  • 60 min

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
    1 puszka pomidorów w przecierze
    2 łyżeczki bazylii
    szczypta majeranku
    szczypta oregano
    3-4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru do smaku
    tłuszcz do smażenia
    3/4 szl bulionu

    500 g świeżej brukselki
    ziemniaki

Pałki w sosie pomidorowo bazyliowo czosnkowym i brukselka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przyrumienić pałki ze wszystkich stron, Przełożyć do garnka lub przygotować w głębokiej patelni. Pomidory rozdrobnić, dodać bulion i przyprawy oraz pokrojony drobniej czosnek, wszystko wlać do mięsa. Przykryć pokrywką i dusić ok pół godziny do 40 min.
    Brukselkę oczyścić, zalać wodą i ugotować z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i posypać koperkiem.

    W ostatniej chwili po wyjęciu pałek na talerze na kilka minut wrzucić brukselkę do sosu i szybko podgrzać. Podawać z ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy