Paluszki na imprezę

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kiedyś moja babcia robiła paszteciki i zostało jej sporo ciasta. Pomyślałam, że warto je wykorzystać, i upiekłam te paluszki.

Składniki:

  • Ciasto: 4 szkl. mąki
    ● 2 jajka
    ● 1/2 szkl. śmietany 12-proc.
    ● 5 dag drożdży
    ● margaryna
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka cukru.
    Oraz: jajko
    ● mak
    ● słonecznik

Paluszki na imprezę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto: margarynę
    siekamy z mąką, dodajemy roztarte z cukrem drożdże i pozostałe
    składniki. Wyrabiamy
    dość twarde ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy
    w wąskie paski. Smarujemy
    rozkłóconym jajkiem, posypujemy
    makiem i słonecznikiem
    i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
    Pieczemy w temp.
    200 °C na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy