Paluszki miodowo-musztardowe z sezamem i orzeszkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gdy w domu nie mamy żadnej przekąski to te paluszki będą idealne. Robi się je bardzo szybko a są przesmaczne i na pewno zrobią wrażenie na gościach:)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 24 sztuki:
    Ciasto:
    1 ½ szklanki mąki
    szczypta soli
    ½ łyżeczki sody
    1 jajko
    50 g margaryny
    2 łyżki śmietany

    Sos:
    2 łyżki miodu płynnego
    2 łyżki musztardy (W stylu amerykańskim lub Roleski Słodko-Łagodnej)

    ponadto:
    1/3 szklanki orzeszków ziemnych
    około 4 łyżki sezamu

Paluszki miodowo-musztardowe z sezamem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, odrywamy po kawałku i rolujemy na kształt paluszka o długości około 10 cm.
  • 2. Na każdym robimy palcem trzy delikatne wgłębienia, w których osadzi się sos. Musztardę łączymy z miodem i powstałym sosem smarujemy (pędzelkiem) obficie paluszki.
  • 3. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze. Paluszki posypujemy po połowie sezamem i orzeszkami.
  • 4. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub silikonową podkładkę) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy