Paluszki imprezowe

0 (0 ocen)

Idealna przekąska na grilla czy spotkanie ze znajomymi. Znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki śmietany
    5 dag drożdży
    margaryna
    sól. pieprz
    łyżeczka cukru

    Dodatkowo:
    jajko
    mak
    słonecznik
    dynia łuskana
    ser żółty
    czarnuszka
    kminek

Paluszki imprezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i siekamy z margaryną. Dodajemy roztarte z łyżeczką cukru drożdże i pozostałe składniki.
  • 2. Wyrabiamy dość twarde ciasto. Rozwałkowujemy ję i kroimy na paski o długości 20 cm. Smarujemy jajkiem i posypujemy według uznania np. startym na dużych oczkach serem żółtym. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  • 3. Pieczemy w 200 stopniach C na złoty kolor.

Porady

Paluszki możemy skręcić wokół własnej osi dzięki czemu zyskają ciekawy kształt.

Komentarze

Podobne przepisy