Paluszki z kurczaka w parmezanowej panierce

0 (0 ocen)

Są świetną przekąską jak również mięsnym dodatkiem do obiadu. Polecam Wam jeśli lubicie chrupiącą i aromatyczną skorupkę oraz delikatne i soczyste mięsko w środku.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    olej do smażenia

    Panierka:
    1 szkl bułki tartej
    ok 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
    łyżeczka suszonej bazylii
    2 jajka
    1/2 szkl mąki

Paluszki z kurczaka w parmezanowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Pokroić w cienkie paseczki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

    Panierka: Bułkę tarta wymieszać z parmezanem i suszoną bazylią. Mięso panierować najpierw w mące, roztrzepanym jajku i w parmezanowej panierce. Aby uzyskać grubszą "skorupkę" można jeszcze raz opanierować w jajku i bułce. Paluszki z kurczaka smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z ulubionymi sosami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy