Paluszki z ciasta francuskiego

4.5 (179 ocen)

  • 20 min

Są pyszne do przegryzania zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej.

  • 20 min

Składniki:

  • Na ostro:
    (ilość dowolna)
    ciasto francuskie
    żółty ser
    papryka w proszku
    jajko do posmarowania

    Na słodko:(według uznania)
    ciasto francuskie
    cukier
    cynamon
    masło do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Paluszki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluszki z ciasta francuskiego 1. Na blacie położyć arkusz ciasta francuskiego, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać startym serem i do smaku doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przygotowane ciasto pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć tak, by powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Końce przycisnąć do blaszki. Ciasto można równiez najpier zwinać w sprężynki, a dopiero potem posmarować jajkiem i posypać serem.

    Na słodko:
    Na blacie położyć arkusz ciasta francuskiego, posmarować roztopionym masłem, posypać przygotowana posypka cukrową. posypkę lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleiła. Przygotowane ciasto pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć tak, by powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować