Paluchy ziemniaczane z mięsem

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Kuchnia jest moim ulubionym miejscem w domu, a te paluchy są łatwe do wykonania i tanie- można wykorzystać pozostałe mięso z obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag obranego kurczaka z rosołu
    czerstwa bułka
    cebula
    przyprawa gyros, pieprz, przyprawa uniwersalna
    1 kg ziemniaków
    szklanka mąki
    jajko
    sól, szczypta imbiru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paluchy ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Bułkę namaczamy w mleku. Obrane mięso z kurczaka, obraną cebulę i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy gyrosem, pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto:
    Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy dokładnie i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę imbiru i zagniatamy ciasto.
  • 3. Urywamy po kawałku ciasta, na dłoni posypanej mąką ugniatamy placek i nakładamy farsz. Dokładnie zlepiamy boki ciasta i na deseczce rolujemy paluchy. Układamy na natłuszczonej blasze w luźnych odstępach i pieczemy w piekarniku w 180ºC. (najlepiej z termoobiegiem) aż uzyskają piękny złoty kolor. Wyśmienicie smakują z barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować