Paluchy z młodym jęczmieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Młody jęczmień to bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu a dodatkowo pomaga w leczeniu cukrzycy jak i jej zapobieganiu. Dlatego przemyciłam go synowi w takich oto paluchach. Teraz często prosi o zieloną bułeczkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
    25 g drożdży
    300 ml ciepłej wody
    15 g otrąb pszennych
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    50 ml oleju
    3 łyżki ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Paluchy z młodym jęczmieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże zalewamy odrobiną ciepłej wody. Kiedy się rozpuszczą dodajemy cukier i około 4 łyżki mąki, (odsypujemy z tej odmierzonej). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, młody jęczmień, sól , otręby oraz ziarna słonecznika. Mieszamy łyżką. Dodajemy zaczyn, resztę wody i olej.
  • 3. Zagniatamy gładkie ciasto lub wyrabiamy robotem. Ostawiamy na około 1 godzinę.
  • 4. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagniatamy.
  • 5. Delikatnie wałkujemy aby nadać mu kształt prostokąta o grubości około 2 cm. Ciasto kroimy nożem na 8 kawałków.
  • 6. Każdy przewracamy na bok, rozciągamy i rozgniatamy palcami. Zostawiamy jeszcze na 20 minut.
  • 7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdy paluch smarujemy wodą i pieczemy około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Słonecznik Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować