Doskonałe na śniadanie , jako przekąska w szkole lub w pracy . Pyszne serowe buły , z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i puszyste . Polecam serdecznie !
Składniki:
( na ok. 10 bułek )
15g świeżych drożdży
230 ml mleka
120 ml wody
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
650g mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
1 szklanka tartego żółtego sera + trochę do posypania
Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników ( pomijając sery) i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy starte sery . Przekładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 10 części i formujemy w wałeczki , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem . Odstawiamy na 30 minut do napuszenia .
Przed pieczeniem bułki posypujemy startym serem .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni .
Komentarze