Paluchy drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wkruszyć do niego drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn "ruszy" dodać ciepłe mleko, resztę cukru, sól i olej oraz 1 jajko. Wymieszać wszystko razem i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części, uformować podłużne wałeczki na długość ok. 30 cm.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć paluchy na blaszkę . Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
Piec 15-20 minut w temp. 180°C.
Komentarze