Paluchy drożdżowe z makiem

4.86 (205 ocen)

  • 60 min

W dzieciństwie mama często takie kupowała w sklepie.Bardzo je lubiłam.

  • 60 min

Składniki:


  • 4 szklanki mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/4 szklanki cukru
    1 jajko + 1 jajko do posmarowania paluchów
    4 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżeczki maku
Wystaw ocenę:

4.86 (205 ocen)

Paluchy drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wkruszyć do niego drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy zaczyn "ruszy" dodać ciepłe mleko, resztę cukru, sól i olej oraz 1 jajko. Wymieszać wszystko razem i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • image-08ye14o 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części, uformować podłużne wałeczki na długość ok. 30 cm.
    Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć paluchy na blaszkę . Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
    Piec 15-20 minut w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować