Pająki w czekoladzie

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Pomysł na te ciacha znalazłam na blogu domowe-wypieki.pl i tak mnie zachwyciły, że zrobiłam je na urodziny syna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g herbatników
    100 g masła lub margaryny
    50 g cukru
    1 czubata łyżka kakao
    50 ml mleka

    dodatkowo potrzebne są okrągłe ciastka, gumy rozpuszczalne około 2 opakowania, paluszki, czekolada 1-1,5 tabliczki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Herbaty Paluszki

Pająki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrem i kakao, dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Herbatniki połamać i dodać do masy. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na okrągłe ciastka tak, aby powstały półkule. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aż masa dobrze stężeje.
  • 2. Paluszki połamać na dwie nierówne części, połączyć je kawałkami miękkiej rozpuszczalnej gumy. W każdym ciastku zrobić 3 dziurki po obu stronach, włożyć w nie paluszki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować pędzelkiem całe pająki. Z gumy ( najlepiej cytrynowej lub innej o jasnym kolorze) uformować oczy, nakleić, zrobić kropki z czekolady, najlepiej wykałaczką. Przechowywać w lodówce.

Porady

Aby nogi pająków nie były za długie można połamać paluszki na mniejsze kawałki, będzie wygodniej przechowywać je w lodówce. W oryginalnym przepisie paluszki łączono masą marcepanową, akurat jej nie posiadałam więc zastąpiłam gumą rozpuszczalną, którą trzymałam w ciepłym miejscy aby była bardziej plastyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować