Owoce w tym cieście się nie rozpadają, za to stają się miękkie i delikatne, dodatek serka waniliowego do ciasta, nadaje mu subtelnego waniliowego smaku. Zachęcam wszystkich do upieczenia sobie takiego ciacha.
Pagórki serowo - gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli mamy taka potrzebę (np. gdy za mało mamy serka homo) możemy dołożyć śmietany 18%.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie gdy piekarnik się nagrzewa, obieramy gruszki i przekrawamy je na pół wycinając gniazda nasienne.
Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko na wymiar blaszki. Jeśli mamy gdzieś odrobinę białka z jajka smarujemy nim ciasto ( nie tworzy sie zakalec wtedy ) jeśli nie mamy nic nie szkodzi, to jest po prostu mój spr. sposób na piekarnik gazowy który nie zawsze chce piec ciasta tak jak ja bym tego chciała ;)
2.Układamy gruszki do góry zaokrąglona częścią. Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Zalepiamy szczelnie brzegi. Pieczemy do zrumieniania góry przez 50 min w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) lub 40-45 min w 180-190 stopniach ( piekarnik elektryczny ). Smacznego !!!
Komentarze