Kto lubi owoce morza na pewno się skusi, choćby czasami przygotuje taką pyszną i wykwintną kolację lub obiad.
60 min
Składniki:
300 g piersi z kurczaka,
250 g mieszanki owoców morza,
200 g krewetek koktajlowych,
1 czerwona papryka,
2 średniej wielkości pomidory,
2 duże ząbki czosnku,
½ puszki kukurydzy konserwowej,
½ papryczki chilli,
½ szklanki białego wina (półwytrawnego),
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
½ łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
180 – 190 g ryżu do risotta,
1 l bulionu drobiowego,
nitki szafranu,
5 łyżek oliwy z oliwek
Paella z kurczakiem i owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę słodką oraz ostrą oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę - również pokroić w drobną kostkę, a obrane ząbki czosnku w plasterki.
2.Bulion zagotować z nitkami szafranu, przykryć pokrywką i odstawić (nie powinien wystygnąć).
3.Na patelnię wlać 2 - 3 łyżki oliwy, rozgrzać i podsmażyć na niej pierś - lekko zrumienić.
Gdy pierś będzie już podsmażona dolać na patelnię resztę oliwy, dołożyć pokrojone papryki, pomidory, czosnek oraz osączoną kukurydzę. Całość smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając.
4.Całość podlać winem, oprószyć słodką papryką, wymieszać - smażyć do czasu odparowania wina.
5.Gdy wino odparuje dodać ryż, koncentrat pomidorowy, kurkumę, dokładnie wymieszać i smażyć około 4 minut.
6.Całość zalać ciepłym bulionem, doprawić do smaku solą wymieszać i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut ( część buliony odparuje).
7.Na koniec dodać owoce morza, wymieszać, patelnię przykryć szczelnie folią aluminiową. Całość dusić jeszcze na bardzo małym ogniu około 8 minut.
Komentarze