Paella z krewetkami i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj krewetki i podsmażaj około 6-8 minut. Krewetki wyjmij na talerz lub do miski, odstaw na bok.
2.Chorizo pokrój w plasterki i obierz ze skórki, jeśli trzeba.
Na patelnię wrzuć chorizo i podsmażaj, aż kiełbaska będzie chrupiąca. Zdejmij chorizo z patelni i odłóż na bok razem z krewetkami.
3.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia krewetek i chorizo podsmaż posiekaną drobno cebulkę i rozgnieciony czosnek. Następnie dodaj na patelnię paprykę pokrojoną w cieniutkie paski oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone drobno.
Całość podsmażaj około 4-5 minut, aż warzywa zmiękną.
4.Do warzyw na patelni dodaj krewetki i chorizo,szafran, ryż oraz gorący bulion drobiowy. Przemieszaj całość delikatnie, po czym gotuj na minimalnym ogniu około 30 minut (aż płyn odparuje). W czasie gotowania nie mieszaj potrawy.
Paella jest gotowa, gdy cały płyn odparował a na dnie patelni utworzyła się cienka warstwa chrupiącego ryżu. Tuż przed podaniem można doprawić solą i pieprzem oraz dodać siekaną świeżą kolendrę.
Komentarze