Paciaja kapuściana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do momentu wrzenia. W tym czasie kiełbasę pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć ok. 10 minut. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, a cebulę w półpierścienie i dusić razem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie odcedzić kapustę, zalać zimną wodą do 1/3 objętości kapusty, gotować na wolnym ogniu. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki połączyć dodając je do garnka z kapustą, dodać sól, pieprz, ostrą paprykę, przyprawe uniwersalna, liście laurowe do smaku i gotować przez ok. 20 min.
Porady
Młoda kapusta gotuje się dość szybko, więc czas przygotowania może się skrócić.
Im częściej danie jest odgrzewane, tym jest smaczniejsze.
Komentarze