Pachnący wianek piernikowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Piękny wianek piernikowy jako naturalna i pachnąca ozdoba naszego stołu świątecznego

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    20 dag miodu
    12 dag masła lub margaryny
    1 jajo
    1 dag sody oczyszczanej
    1 łyżeczka kakao

    Składniki na lukier królewski
    Lukier królewski
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    sok z cytryny

Pachnący wianek piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniki 1. Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieśc ciasto.
    Rozwałkować na średnią grubość i wykrawać foremką pierniczki.
    Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni około 15 minut,nie dłużej.
    Lukier królewski -wykonanie

    Białko ubic mikserem dosypując stopniowo
    cukier puder i sik z cytryny ubujać aż lukier zrobi sie gęsty.
    Zrobić tutkę z papieru do pieczenia i dowolnie dekorowac pierniczki.
    Smacznego.

Porady

Tak przygotowane pierniczki już polukrowane można zawiesić na choinkę. Lub udekorowac wianuszek.Jest to naturalna i pachnąca ozdoba naszego światecznego stołu .Lub tez ładnie zapakowac i podarowac swoim najbliższym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy