Pączusie serusie

5 (153 ocen)

  • 45 min

Domowe, pachnące i pyszne serowe mini-pączki. Gratka dla każdego łasucha. Robi się je o wiele szybciej i łatwiej niż tradycyjne, a znikają z talerza prędzej niż się usmażą.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 50 sztuk:
    -450 g smalcu
    -400 g serka homogenizowanego waniliowego
    -8 jaj
    -4 szklanki mąki
    -30 g cukru wanilinowego
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -4-5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pączki

Pączusie serusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miski wrzucamy serek, jajka, przesianą przez sitko mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy dużą łyżką na gładką masę.
  • 2. Smalec roztapiamy na wolnym ogniu na głębokiej patelni. Czekamy, aż się nagrzeje.
  • 3. Z ciasta formujemy kuleczki za pomocą dwóch łyżek: Na łyżkę nabieramy ciasto (około 3/4 łyżki) i wyrównujemy kuleczkę drugą łyżką. Ostrożnie zgarniamy ciasto na patelnię z rozgrzanym smalcem. Z każdym pączkiem postępujemy tak samo.
  • 4. Pączki smażymy partiami, aby miały od siebie odstępy i się nie posklejały (rosną na patelni) przez około 2-3 minuty z każdej strony (aż będą rumiane) na wolnym ogniu.
  • 5. Wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z tłuszczu i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli chcemy mniej pączków, wystarczy je zrobić z połowy podanych składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować