Pączusie po bawarsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mini pączusie na każda okazje

  • 2 godz.

Składniki:

  • · drożdże świeże 3 dag
    · mleko 3,2% 1/4 Litra
    · mąka krupczatka 50 dag
    · masło 10 dag
    · cukier 10 dag
    · jajka 2 szt
    · sól
    · skórka z cytryny 1 lyżka
    · rodzynki 15 dag
    · olej 1 Litr
    cukier puder 2 łyżki

Pączusie po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy