Pączusie hiszpańskie:)

0 (0 ocen)

Czy można ich nie lubić? Można je również znaleźć pod nazwą pączki wiedeńskie lub gniazdka. Są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • Na ciasto:
    -20 dag mąki
    -10 dag masła
    -4 jajka
    -szczypta soli
    Na lukier:
    -20 dag cukru pudru
    -1 łyżka soku z cytryny
    -2-3 łyżki gorącej wody
    Dodatkowo:
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączusie hiszpańskie:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki:) 1. W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć).
    Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć z każdej strony aż będą złociste.
    Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym. Pączki odstawić do ostudzenia.
    Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Wystudzone pączki udekorować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować