Czy można ich nie lubić? Można je również znaleźć pod nazwą pączki wiedeńskie lub gniazdka. Są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach.
Składniki:
Na ciasto:
-20 dag mąki
-10 dag masła
-4 jajka
-szczypta soli
Na lukier:
-20 dag cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny
-2-3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
-olej do smażenia
Pączusie hiszpańskie:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć).
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć z każdej strony aż będą złociste.
Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym. Pączki odstawić do ostudzenia.
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Wystudzone pączki udekorować lukrem.
Komentarze