Idealny dodatek na śniadanie, obiad i kolację. Danie jest sycące i bardzo szybko znika z talerza. Wspaniała uczta dla smakoszy ciast cebulowych. Łatwe w wykonaniu i niedrogie.
30 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 ugotowane i przetarte przez praskę ziemniaki
2 dag drożdży
1 łyżka oleju
2 szklanki mąki
1 jajko
2- 3 łyżki ciepłego mleka
sól do smaku
Nadzienie
2 cebule
sól, sproszkowana papryka ostra
olej do smażenia
Pączki ziemniaczane z nadzieniem cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść ciasto. Ma być sprężyste i gęstej konsystencji. Gdy będzie za rzadkie dosypać mąki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Cebulę obrać i pokroić na krążki, oprószyć solą i papryką i odstawić na 40 minut.
Gdy ciasto podrośnie formować ręką małe placuszki, na środek ułożyć krążek cebuli, zawinąć ciastem, lekko spłaszczyć. Wrzucać do głębokiego naczynia na rozgrzany oleju– usmażyć z dwóch stron na lekko brązowy kolor. Lekko przestudzone przekroić na pół i polać pikantnym ketchupem. Pączki smakują również lekko przestudzone.
Pączki po upieczeniu są sprężyste, więc nie ma problemu z krojeniem.
Z tej porcji ciasta wychodzi 14 dużych pączków.
Komentarze