Pączki ziemniaczane z nadzieniem cebulowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny dodatek na śniadanie, obiad i kolację. Danie jest sycące i bardzo szybko znika z talerza. Wspaniała uczta dla smakoszy ciast cebulowych. Łatwe w wykonaniu i niedrogie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 ugotowane i przetarte przez praskę ziemniaki
    2 dag drożdży
    1 łyżka oleju
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    2- 3 łyżki ciepłego mleka
    sól do smaku
    Nadzienie
    2 cebule
    sól, sproszkowana papryka ostra
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pączki ziemniaczane z nadzieniem cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść ciasto. Ma być sprężyste i gęstej konsystencji. Gdy będzie za rzadkie dosypać mąki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
    Cebulę obrać i pokroić na krążki, oprószyć solą i papryką i odstawić na 40 minut.
    Gdy ciasto podrośnie formować ręką małe placuszki, na środek ułożyć krążek cebuli, zawinąć ciastem, lekko spłaszczyć. Wrzucać do głębokiego naczynia na rozgrzany oleju– usmażyć z dwóch stron na lekko brązowy kolor. Lekko przestudzone przekroić na pół i polać pikantnym ketchupem. Pączki smakują również lekko przestudzone.
    Pączki po upieczeniu są sprężyste, więc nie ma problemu z krojeniem.
    Z tej porcji ciasta wychodzi 14 dużych pączków.

Porady

Jeśli ktoś lubi do ciasta można dodać kminek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować