Lubię tą wersję pączków, ponieważ ich wykonanie nie pochłania mnóstwa czasu. Są lekkie, nie nasiąknięte tłuszczem i świetnie smakują bezpośrednio po usmażeniu - jeszcze cieplutkie.
20 min
Składniki:
300g serka homogenizowanego
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru cytrynowego
1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Pączki z serka homogenizowanego (z cytrynową nutą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepać z cukrem cytrynowym.
Dodać serek i całość ponownie wymieszać.
Masę stopniowo połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
(Masa jest gęsta i taka powinna być.)
2.Ciasto - za pomocą małej łyżeczki (ja użyłam łyżki do lodów) - wrzucać na rozgrzany olej.
(Warstwa oleju powinna wynosić około 4-5 cm, a jego idealna temperatura to 175 stopni. Łyżkę co jakiś czas maczać w gorącym oleju, aby ciasto do niej nie przywierało.)
Pączki smażyć z obu stron - na złoty kolor.
3.Osączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są - jeszcze ciepłe!
Komentarze