Pączki z różą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepis dostałam od babci. Jest niezawodny. Pączki zawsze się udają.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • porcja na około 25 pączków
    1 kg mąki
    5 dag drożdży
    2 szkl + 3/4 szkl mleka
    10 dag margaryny
    cukier waniliowy
    1 łyżka octu lub spirytusu
    4 łyżki cukru + 4 łyżeczki do rozczynu
    4 żółtka
    25 dag marmolady z róży
    2 litry oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Marmolady

Pączki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zrobić rozczyn z drożdży, czterech łyżeczek cukru i mąki. Gdy wyrośnie dodać do wcześniej przygotowanego naczynia z mąką, utartymi żółtkami z cukrem, rozpuszczoną margaryną. Dodać cukier waniliowy, ocet lub spirytus, wszystko razem dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 2. Stolnicę oprószyć mąką. wyłożyć niewielką ilość ciasta, posypać je mąką i delikatnie wyrobić i rozwałkować. Wykrawać niewielkie okręgi. Na środek każdego położyć niewielką ilość marmolady z róży, sklejać i formować okrągłe pączki. Pozostawić je jeszcze chwilkę na stolnicy i smażyć w dwóch litrach rozgrzanego oleju, około 7 minut. Pączki oprószyć cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.

Porady

Olej do smażenia pączków musi być dobrze rozgrzany, ale żeby ich nie spalić należy podczas smażenia trochę zmniejszyć ogień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować