Pączki z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrobnić, wymieszać z cukrem kryształem, zalać 1/3 szklanki mleka, wymieszać z 3 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, żółtka, resztę mleka, rozpuszczone masło, spirytus i rozczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.Ciasto wyjąc i lekko rozwałkować. Szklanką wyciąć krążki i przykryć je ściereczką, żeby podrosły. Po około 20 minutach usmażyć pączki na głębokim tłuszczu.
3.Mleko i cukier doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, dodać orzechy i po 3 minutach masło. Kiedy składniki się połączą zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
W masie są kawałki orzechów, więc do nadziewania trzeba użyć szprycy z dużym otworem.
Masę polecam do przekładnia biszkoptów, proporcja na ciasto tutaj:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-z-masa-orzechowa-3
Komentarze