Moja propozycja na paczki mniej tradycyjne , z pysznym budyniowo -orzechowym nadzieniem. To coś dla smakoszy uwielbiających orzechy i nie tylko .Ciasto jest bardzo mięciutkie i delikatne polecam :)
2 godz.
Składniki:
Ciasto :
60 dag mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremówki
5 dag drożdży
5 żółtek i 1 białko
8 dag masła
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie :
połowa opakowania budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
2,5 dag masła
2 łyżki cukru
7 dag mielonych orzechów włoskich lub laskowych
Pączki z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże 2 łyżki mąki i cukru pudru , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia .
2.Żółtka i białko ucieramy z cukrem pudrem, solą i masłem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek i wlewamy zaczyn, masę jajeczną i lekko podgrzaną śmietankę .Całość zagniatamy do momentu odchodzenia ciasta od ręki.Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę .
3.W połowie mleka rozrabiamy budyń z cukrem, pozostałe gotujemy razem z masłem i wlewamy budyń , gotujemy do zgęstnienia. Następnie wsypujemy mielone orzechy dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką kółka i teraz są dwa sposoby albo układamy nadzienie na płat ciasta , zalepiamy brzegi i formujemy kulki lub nadziewamy dopiero po usmażeniu pączków.Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką , nadziane kładziemy zlepieniem do stolnicy.
5.Smażymy na rozgrzanym smalcu , sprawdzając za pomocą małego kawałka ciasta czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany- powinien szybko wypłynąć na powierzchnie i ładnie się rumienić .
6.Pączki smażymy z każdej strony- nadziane kładziemy zlepieniem do góry, osączamy na papierowych ręcznikach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze