Takie pączki piekłam pierwszy raz na tłusty czwartek były pyszne .A ze bardzo nam smakowały upiekłam znowu i część zamroziłam .Po odmrożeniu były świetne i szybkie co nieco do kawusi .
Pączki z marmoladą z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru parę łyżek letniego mleka i ze dwie łyżki mąki mieszamy i odstawiamy aż drożdze wyrosną.
2.Rozpuszczamy masło do masła wlewamy mleko .
3.Do misy robota wsypujemy mąkę dodajemy cukry,sól,puree z dyni ,wbijamy jajka ,wlewamy letnie mleko z masłem i dodajemy wyrośnięte drożdze
4.Gdy wbijamy jajka do mąki zostawiamy trochę zółtka dodajemy ze dwie łyżki mleka i odrobinę cukru wymieszać.
5.Wyrabiamy ciasto .Jeżeli jest wolne to dosypujemy trochę mąki i jeszcze wyrabiamy.Ciasto zostawiamy aż wyrośnie i jeszcze raz chwilę wyrabiamy
6.Ciasto wyrabiamy dwa razy zawsze po wyrośnięciu.
7.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką mozna wywałkować ale ja tylko rozciągnęłam ciasto i wycinałam krążki o 1 cm grubości .Wielkość dowolna .
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę marmolady.
8.Sklejamy pączki formujemy kulki i układamy sklejoną częścią do dołu.
Ja układałam w papierowych papilotkach ale można prosto na blachę wyłożoną papierem.Pączki nakrywamy ściereczką i zostawiamy aż znowu podrosną.
9.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pączki delikatnie przygotowanym żółtkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto około 20-25 minut.
Ja piekę zawsze trochę dłużej bo lubimy ciemniejszy wypiek.
10.Pączki studzimy można polukrować lukrem .
Ale my lubimy bez lukru .
Komentarze