Pączki z marmoladą z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Takie pączki piekłam pierwszy raz na tłusty czwartek były pyszne .A ze bardzo nam smakowały upiekłam znowu i część zamroziłam .Po odmrożeniu były świetne i szybkie co nieco do kawusi .

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • mąka pszenna 50 dkg
    cukier 3-4 łyżki
    cukier waniliowy 1 łyżeczka
    jajka 3 szt
    drożdże 5 dkg
    mleko 3/4 szklanki
    masło 10 dkg
    sól 1 szczypta
    marmolada
    pure z dyni 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Marmolady

Pączki z marmoladą z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0byx28q 1. Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru parę łyżek letniego mleka i ze dwie łyżki mąki mieszamy i odstawiamy aż drożdze wyrosną.
  • image-00ty4ue 2. Rozpuszczamy masło do masła wlewamy mleko .
  • image-0uk7ojh 3. Do misy robota wsypujemy mąkę dodajemy cukry,sól,puree z dyni ,wbijamy jajka ,wlewamy letnie mleko z masłem i dodajemy wyrośnięte drożdze
  • image-01mieja 4. Gdy wbijamy jajka do mąki zostawiamy trochę zółtka dodajemy ze dwie łyżki mleka i odrobinę cukru wymieszać.
  • image-0io3nbb 5. Wyrabiamy ciasto .Jeżeli jest wolne to dosypujemy trochę mąki i jeszcze wyrabiamy.Ciasto zostawiamy aż wyrośnie i jeszcze raz chwilę wyrabiamy
  • image-0cb92ng 6. Ciasto wyrabiamy dwa razy zawsze po wyrośnięciu.
  • image-26lkdob 7. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką mozna wywałkować ale ja tylko rozciągnęłam ciasto i wycinałam krążki o 1 cm grubości .Wielkość dowolna .
    Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę marmolady.
  • image-25np2w2 8. Sklejamy pączki formujemy kulki i układamy sklejoną częścią do dołu.
    Ja układałam w papierowych papilotkach ale można prosto na blachę wyłożoną papierem.Pączki nakrywamy ściereczką i zostawiamy aż znowu podrosną.
  • image-26ckybx 9. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pączki delikatnie przygotowanym żółtkiem.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto około 20-25 minut.
    Ja piekę zawsze trochę dłużej bo lubimy ciemniejszy wypiek.
  • image-0x8weu3 10. Pączki studzimy można polukrować lukrem .
    Ale my lubimy bez lukru .


    POLECAM!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować